Woningen voor kassen, kwaliteitsverbetering voor het landschap

Eind mei 2014 is door de colleges van de samenwerkende gemeenten Barendrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Ridderkerk en Zwijndrecht de Handreiking Ruimte voor ruimtelijke kwaliteit vastgesteld. Op basis van de eerder vastgestelde Gebiedsvisie Deltapoort wordt hiermee aangestuurd op een toegankelijker, leefbaarder en recreatief aantrekkelijker gebied in Deltapoort.

Inspiratie

Het Ruimte voor ruimte-traject is in volle gang. Op steeds meer plekken in het Deltapoortgebied worden kassen gesloopt en woningen teruggebouwd. Dit levert niet automatisch een hogere ruimtelijke kwaliteit op. Hoewel een meer open landschap ontstaat, worden ook woningen teruggebouwd. In de Handreiking Ruimte voor ruimtelijke kwaliteit staat onder meer welk type huizen en soorten beplanting het beste bij het landschap passen. De handreiking bevat ook veel foto’s en afbeeldingen van streekeigen beplanting en er staan voorbeelden in van woningen die goed in het landschap van Deltapoort passen. De gemeenten willen op deze wijze de nieuwe bewoners van het gebied inspireren om de woningen en erven mooi in het landschap van Deltapoort in te passen.

Stedenbouwkundige

Annemieke Punter is als stedenbouwkundige namens de vier gemeenten verantwoordelijk voor het opstellen van de handreiking. “Mensen inspireren doe je niet door te zeggen dat dit dé oplossing is. Ik heb juist geprobeerd om met behulp van foto’s en afbeeldingen uit te leggen hoe tuinders en kopers hun eigen ontwerp kunnen maken dat past in het landschap. Met deze handreiking kunnen nieuwe bewoners hun droomhuis bouwen en houden we ook rekening met het landschap in het Deltapoortgebied”.

Meer informatie

De handreiking kunt u terugvinden op deze site, klik hier.

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met de projectleider Annette Matthiessen. U kunt haar bereiken via e-mail: a.matthiessen@barendrecht.nl of via telefoonnummer: 0180-69 83 65.

U bent hier

Partners

Deel deze pagina